Bidragsytere og workshops
Bli litt bedre kjent med personene som bidrar på Humlebolet 2024.
FOREDRAG OG KONSERT
Fredag
På fredags kvelden kommer Axel. Han er tidligere rapper og artist som nå følger Jesus i stedet for berømmelse. Axel kommer til å fortelle sin egen historie og fremføre sine egne memorerte tekster. Vi ser frem til en skikkelig fin kveld med middag, musikk, utstillinger og ikke minst Axels sterke formidlingsevne!
Lørdag
På lørdagen skal Stine Karin Sæle ha hovedforedraget med tittelen “Klagesalmer og frøpoesi” på formiddagen, og konsert for oss på kvelden!
Foto: Gerd Vaarin Emmerhoff
Om Stine
Jeg heter Stine Karin Sæle og er låtskriver, sanger/musiker og sosionom. Jeg bor i Alver kommune litt nord for Bergen sammen med min mann, Torbjørn. For snart to år siden tok jeg steget ut i drømmen om å jobbe som kreativ på fulltid, blant annet med musikk, skriving og formidling. I 2024 er et av mine mål å reise rundtomkring i landet for å fremføre konsertfortellingen “Hvile nå” i helt vanlige folk sine stuer.
Gjennom det jeg skaper ønsker jeg å formidle at det finnes håp selv der alt oppleves som et rop som ingen hører. At lyset er så uendelig mye sterkere enn mørket. Inspirasjon til å skrive finner jeg over alt: I menneskemøter, egne erfaringer og i naturen. Ofte plukker jeg opp små detaljer i hverdagen som blir til sanger, dikt og tekster.
I perioder har salmer, klagesanger og historier fra Bibelen vært av mine største inspirasjonskilder. Spesielt Kong David sine salmer treffer noe i meg. Jeg blir inspirert av hans ærlige og til tider brutale beskrivelser av livet, i samspill med en urokkelig tillit til Gud. Bibelen snakker ærlig og sant om livet, og jeg ønsker å gjøre det samme.
På Humlebolet-konferansen vil jeg i foredraget "Lengsel, klagesanger og frøpoesi" ta dere med inn i noen av mine låtskrivingsprosesser som foregår i en slags symbiose av bibelske tekster og erfaringer fra eget liv. Jeg vil dele historier, refleksjoner og sanger, og hvem vet, kanskje du blir inspirert til å skape noe selv. Lørdag kveld vil jeg fremføre flere av mine egne sanger, i forlengelsen av foredraget på dagtid.
Et utvalg av sangene mine finner du der du lytter til musikk. Samleliste på Spotify her: https://open.spotify.com/playlist/1RDmZpmsQYlnEmiB8xQPFy?si=995778fc2d4f4eff
Følg meg gjerne på:
Facebook: https://www.facebook.com/kreativestine
Instagram: @stinekarinsaele
WORKSHOPS:
Øyvind Solberg - Workshop: Trearbeid
Øyvind Solberg lager kule ting i tre og lær. Han kommer og skal ha workshop i trearbeid! Den gjengen som velger den workshopen er kjempeheldige og kommer til å få det knallgøy.
Du kan se mer av hva Øyvind lager på instagram. Søk opp @solbergs.sloyd.
Her er hva Øyvind sier om seg selv:
Jeg er gift med Kari og pappa til Matheo (7) og Rebekka (5). Vi er bosatt i Stokke og stortrives der. Til daglig jobber jeg som miljøterapeut, hvor hovedoppgavene mine er å bidra til god trivsel og forebygge utenforskap i Tønsbergskolene.
En av mine store lidenskaper er å lage ting av tre. Det går mest i trekopper, men også kjøkken- og turutstyr. Jeg er fascinert av hvordan de lagde dette i «gamledager» og ønsker å videreføre denne tradisjonen. Derfor bruker jeg verktøy som var mer vanlig før.
Ellers er jeg glad i å sitte rundt et bål, sove ute, padle kano, fiske, jakte, gå turer og alt annet man kan gjøre i Guds frie natur.
I workshopen jeg skal holde vil det bli presentert ulike håndverktøy, da med vekt på hva som var mer vanlig før. Deltagerne kommer også til å lære ulike spikketeknikker og hvordan man «leser» treemnet for å oppnå best resultat. Alt dette blir gjort mens deltagerne lager sin egen treskje.
Linda Andernach Johannesen - Workshop, Skriveseminar
Forfatter
Jeg heter Linda Andernach Johannesen og kommer fra Skien. Jeg har vært gift med Øystein i 29 år, og sammen har vi tre voksne barn og en svigersønn. Tid daglig jobber jeg i Misjonskirken UNG som konsulent, der jeg er til for å støtte og utruste ledere i menighetene våre. Målet er at vi gir troen videre til barn og unge på en slik måte at den blir livsvarig.
Mennesker; jeg er veldig glad i mennesker, og elsker de gode menneskemøtene, enten de skjer over et godt måltid, et kafebesøk eller mens en vandrer gatelangs. Å lytte til hva andre tenker om både tro/ikke-tro, livet og eksistensen, gir meg en opplevelse av mening. Men jeg trives også godt alene, der tankene kan fare sin egen vei, og jeg kan få dem ned på et papir (eller en skjerm) For møter og opplevelser, både med andre og med en selv, kan også skapes gjennom tekster. Det er noe av det mitt seminar skal handle om denne dagen. Sammen skal vi utforske ulike metoder for å skrive kreativt, og hente fram ord og handlinger vi kanskje ikke engang visste at vi hadde på innsiden. Det kan fort bli en spennende reise! Hvilken sjanger du vil operere i, er underordnet.
Selv har jeg skrevet to sakprosa-bøker (for voksne) og to barnebøker, den siste illustrert av Torkel Ekenes. Dersom jeg kan være med å bidra til at et barns verden åpnes opp gjennom boka, ville det være en glede! I tillegg har jeg stadig noen skriveprosjekt gående, og har selvsagt en drøm om å skrive Romanen😉! Noen av tekstene mine publiserer jeg på nettsidene https://andernach.no/
Når jeg trenger påfyll, alenetid, inspirasjon eller bare ei pause, drar jeg til Værvågen i Brunlanes! Havet, himmelen, lyset – alt bidrar til å gi meg det jeg trenger. Om jeg i tillegg kan komme meg ut i kajakken og padle langs Brunlaneskysten, smiler jeg enda bredere. Nå gleder jeg meg til konferanse; tenk at den er i nettopp det området!
Karen-Marie Stokke - Workshop, Silketrykk
Arkivar og kunst- og håndverklærer
Jeg heter Karen-Marie Stokke og jobber til daglig som arkivar, men jeg har en fortid som kunst- og håndverkslærer og synes det er gøy å leke med tekstiler på ulike måter. Gjennom bachelorstudiet i Mote og produksjon ved OsloMet lærte vi silketrykk på tekstiler og det synes jeg var veldig gøy. Siden det har jeg hatt en drøm om å kunne gjøree teknikken så enkel at det går an å lage silketrykk også hjemme uten de fasilitetene som et stort verksted har.
I denne workshopen ønsker jeg å dele med dere hvordan en kan lage effektfulle trykk med enkle midler. Kort fortalt består teknikken i at en på ulike måter kan overføre et motiv til tekstil (eller papir) gjennom å dra maling over en oppspent flate med silketrykksduk. Teknikken kalles ogsåofte for rammetrykk nettopp fordi duken er spent opp på en ramme. Trykk kan brukes til så mangt enten du liker å skape motiver til bilder, mønster til egendesignet tekstiler, eller dekorere et plagg du kanskje har gått litt lei av. Du er velkommen til å utforske mulighetene!
Ta med:
- Klær som tåler malingssøl
- Et tekstilprodukt du har lyst til å trykke på
- Kartong: emballasje fra f eks frossenpizza, melkekartong, frokostblandinger til sjablonger.
- Motiv du ønsker å jobbe med kan være lurt å printe ut på forhånd, eller så kan du lage motiv på frihånd på workshopen.
Heidi Halvorsen - Workshop, Sansevandring
Forfatter, poet og musiker
Fotograf: Pål A. Berg
Sansevandring
Cirka 80% av sanseinntrykkene våre får vi gjennom synet. Hva da når synet ikke er der?
Det er faktisk ikke sånn at resten av sanseapparatet vårt bare bidrar til 20% av det som er sansbart. Men fordi synet er en så sterk sans, overdøver den mye av det de andre sansene tar inn fra omgivelsene.
Bli med på en sansevandring i blinde – der lyder, lukter og taktile inntrykk er det du vil erfare. Du vil sannsynligvis også oppleve møtet mellom kroppen din og naturen annerledes enn ellers, noe som handler om din kinestetiske sans (kroppsbevissthet).
Kanskje vil omgivelsene vise deg andre sider og ting du ellers ikke har lagt merke til – selv med ditt skarpeste blikk?
Heidi Halvorsen, som selv er blind og har vært det i 16 år, skal være guiden for denne lille naturvandringen.
Du må ta med deg klær etter vær, turen blir utendørs . Det blir ikke langt å gå i «normal» gange, men det kommer mest sannsynlig til å oppleves langt lengre enn du vil tro hvis du hadde sett hvor du gikk.
Det er ikke obligatorisk å ha bind for øynene , og man kan ta det av underveis om ønskelig. Men det anbefales å forsøke .
Om Heidi
Heidi bor i Våle i Tønsberg. Hun er gift med Torkjell og de har to tenåringer. TIl daglig jobber hun på Re videregående skole som elevveileder og er utdannet spesialpedagog.
Heidi har alltid vært glad i å skrive, men det var først etter at hun ble blind i 2008 at skrivingen fikk en større betydning i livet hennes. Et resultat av dette er at hun har gitt ut to diktsamlinger; Utsikt (2021) og Innblikk (2023).
I poesien erfarer hun det som om sjelen har fått en stemme, og slik skildres opplevelser, sorger, gleder, tro og tvil på en måte andre kan kjenne seg igjen i.
Heidi er ellers nysgjerrig, glad i folk (som hun etter å ha mista synet har oppdaga at det finnes MANGE av!), glad i å bake, gå i skogen, på ski eller nesten hva som helst av ting hun ikke har prøvd før eller hadde trodd hun kunne gjøre i blinde.
Heidi spiller også piano og synger, aller helst med Torkjell på gitar ved sin side.
Emilie Minnesjord - Workshop, Tredreing
Tredreing og trearbeid
Tredreing med Emilie Minnesjord. Emilie er med i styret for Humlebolet og en av folkene som holder det hele i gang! I tillegg til det er hun en helt utmerket kunstner som finner alle mulige slags flotte ting langt inne vanlige trekubber.
Workshop i tredreiing
Har du prøvd tredreiing før? Var du en av de heldige som fikk prøve det i sløyden på ungdomskolen før dreiebenkene forsvant? Velkommen til å prøve tredreiing – om det så er for første gang! Denne workshopen passer for nybegynnere. Workshopen vil inneholde:
- Sikkerhet på verkstedet
- Spindeldreiing -dreiing av lysestake og evt. noe mer ved tid.
- Grunnleggende om sliping av verktøy
- Grunnleggende om pussing og overflatebehandling.
Om Emilie
Emilie ble hekta på tredreiing da hun ble introdusert for håndverket under studietiden i 2014. Det er lite som kan måle seg med følelsen hun får når hun spenner en fersk trestubbe i dreiebenken, for så å se hva slags skatter som befinner seg inni. Emilie elsker å utforske form og stadig utfordre seg selv ved å teste ut nye muligheter. Hun lager forskjellige produkter i tre, som boller, fat, fugler, lysestaker og ostehøvler. Emilie har alltid visst at hun ville jobbe med noe kreativt. Før studietiden jobbet hun to år som stab i Ungdom i Oppdrag Ålesund, hvor hun var med å lede skolens kunstlinje. Etter dette utdannet hun seg til kunst- og håndverkslærer og i dag stortrives hun i jobben som sløydlærer på Abildsø gård i Oslo. Her jobber hun fire dager i uken, mens den femte dagen arbeider hun med egne kunsthåndverksprosjekter. Ellers elsker Emilie å være på tur i fjellet, jogge, gå på langrenn i Østmarka i Oslo og synge og spille piano.
Erling Rantrud - Workshop, Linosnitt
Akvarell, linoleumstrykk og tekst
Workshop Linosnitt
Linoleumstrykk er veldig gøy! Man tar en plate linoleum, skisser et motiv, skjærer bort det som skal bli hvitt og beholder det som skal bli farget. Så ruller man blekk med valgfri farge over platen med en god liten rulle og presser et pent ark ned mot motivet. Man gnir og gnukker litt, løfter forsiktig arket bort, og plutselig har man laget sitt helt eget kunstrykk.
Bli med på en workshop der du får en lyninnføring i teknikker og viktige ting å tenke på, før du og de andre bruker mesteparten av tiden på å lage og teste med så mye eller lite veiledning du har lyst på underveis.
Om Erling
Erling er pappa, prest, kunstner og gartner i varierende rekkefølge. Han er gift med Gina og de har tre voksne barn sammen. Til vanlig er han prest i DELK i Moe kirke i Sandefjord, og Langgata kirke i Horten. Han er også redaktør for det kvartalvise Magasinet Underveis. På fritiden maler han akvarell og lager linoleumstrykk. Uttrykket hans er enkelt, litt naivt og med stort fokus på motiv fra naturen. Trær og mose, frosk og sel, hval og fugl er alle store inspiratorer for Erlings kunst. Han bruker også mye bibelsk tematikk og sitat i kunsten. Ellers er han glad i klatring, kajakk, biologisk mangfold, Skaperverket, fortellinger, bøker, musikk og hunden Lilli Paddington.
Instagram: @erling.rantrud.art
Facebook: Underfikentreet
Nettside: http://underfikentreet.no/